Plastične flaše


Na dnu svake plastične ambalaže ili na etiketi potražite trougao sa brojem u sredini. On govori od koje je plastike ambalaža izrađena. Nisu sve vrste plastike jednako preporučljive za ljudsku upotrebu i jednako štetne.


1 – PET ( često i PETE ) – polietilen teraftalat. Boce izrađene od ove plastike namenjene su jednokratnoj upotrebi. Po nekim istraživanjima, postoji mogućnost da ispuštaju teški metal antimon i hemijsku tvar EPA, koja ometa delovanje hormona.

2 – HDP ( nekad i HDPE ) - polietilen visoke gustine. Radi se o „dobroj“ plastici, za koju postoji najmanja vjerovatnost ispuštanja hemikalija u vodu.

3 – PVC ( nekad i 3V ) – polivinil hlorid. Ova plastika ispušta dve otrovne hemikalije, a obe ometaju delovanje hormona u ljudskom telu. Uprkos tome, to je još uvek najčešće upotrebljavana plastika za boce.

4 – LDPE – polietilen male gustine. Plastika, koja ne ispušta hemikalije u vodu. Uprkos tome, ne koristi se za izradu plastičnih boca, nego uglavnom za izradu plastičnih vrećica za namirnice.

5 – PP –polipropilen. Još jedna od „dobrih“ plastika, obično je bele boje ili je poluprozirna. Koristi se za boce u koje se pakuju sirupi, ili čašice za jogurt.

6 – PS – polistiren. Plastika koja se najčešće koristi za jednokratne čašice za kafu, ili u ambalaži brze prehrane. Ova plastika ispušta stiren, jedinjenje koje je po nekim istraživanjima pokazalo da utiče na pojavu raka i drugih oboljenja.

7 – PC ( ili bez oznake ) – To je najlošija plastika za prehrambene proizvode, jer izlučuje hemikaliju BPA. Na žalost, koristi se u bočicama za bebe, sportskim bocama i posudama za spremanje hrane.

Plastične mase, koje ne otpuštaju hemikalije u namirnice su, dakle, 2, 4 i 5, ili s oznakom HDP, HDPE, LDPE, PP. Još je uvijek najbolje čuvati vodu u staklenim bocama. Tako da ukoliko pijete veće količine vode dnevno možda je dobro da razmislite o tome da vodu točite u staklene boce, ako je to ikako moguće, i na taj način učinite nešto dobro i za sebe i za prirodnu okolinu.

Dolazi vreme, kada ćemo na žalost, vodu sve češće nositi sa sobom. Najlošiji je način njeno prenošenje u plastičnoj ambalaži; posebno u onoj s oznakama 1,3,6 ili 7. Voda u takvim flašamama je podložna hemijskom ili temperaturnom delovanju, a kod naknadnog punjenja i bakteriološkom. Poželjne bi bile staklenke, ali su nepraktične, zato preporučujemo aluminijske flaše ( ne plastične, jer su zbog cene obično iz najlošije plastike ) sa zaštitnom košuljicom koja odvaja sadržaj od aluminija. Za pijenje vode najbolje je kupite malu staklenku za ličnu upotrebu, kojih ima na tržištu, pa tako napravite nešto korisno za svoje zdravlje i okolinu.

Izvor Bio Špajz

.

3 comments:

  1. Al nas truju brate...

    ReplyDelete
  2. Tri flase vode koje pijem su sa mrtvackom glavom dok glupi tecni vim za pranje sudja ima oznaku 2. Kakvi magarci

    ReplyDelete
  3. Jedino resenje je staklena flasa, samo sto se tesko nalazi...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...